Η πιο επικίνδυνη ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού αυτή τη χρονική περίοδο είναι η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS COV 2. Αυτός ο ιός προκαλεί την ασθένεια που λέγεται COVID19. Εισέρχεται στην αναπνευστική οδό, μύτη και φάρυγγα, και κατεβαίνει στους πνεύμονες. Εκεί ενεργοποιεί σε υπερβολικό βαθμό την ανοσοποιητική αντίδραση του ανθρώπου και οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό. Δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους, δηλαδή την εισαγωγή του οξυγόνου στο αίμα και την αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Τότε ο άνθρωπος πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να χορηγηθεί με τον μηχανικό αναπνευστήρα οξυγόνο με πίεση τους πνεύμονες. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνιέται το εμπόδιο του υγρού που εμποδίζει την πρόσληψή του. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε καταστολή και σε μηχανικό αναπνευστήρα είναι πολύ εύκολο να αναπτύξει μικρόβια στους πνεύμονες και τελικά να πεθάνει από πνευμονία.

Υπάρχει όμως και μία άλλη περίπτωση. Ο ιός να κατεβεί στους πνεύμονες, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού να μην είναι υπερβολική. Τότε ο άνθρωπος έχει μόνο βήχα για μερικές ημέρες και στη συνέχεια αναρρώνει.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος άνθρωπος θα αντιδράσει υπερβολικά στον ιο και θα διασωληνωθεί. Ούτε μπορεί να προβλεφθεί ποιος θα αντιδράσει ήπια και θα παραμείνει σπίτι του με ελαφριά συμπτώματα και ιαθεί μόνος του.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προφυλαχθούμε από τον SARS COV2 και την ασθένεια COVID19 είναι να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προτού κολλήσουμε τον κορονοϊό. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού πρέπει να περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά.

Βασικό αντιοξειδωτικό είναι η βιταμίνη C, ασκορβικό οξύ.

Δεύτερο στοιχείο είναι η βιταμίνη D. Έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι μειώνει την ένταση της νόσου.

Η βιταμίνη Β12. Είναι ακρογωνιαίος λίθος του μεταβολισμού. Είναι σημαντική η ενίσχυση των κυττάρων με αυτή τη βιταμίνη.

Αντιοξειδωτικές ουσίες από ελληνικά βότανα. Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιλαμβάνουν ελληνικά βότανα, θυμάρι, φασκόμηλο και δίκταμο, τα οποία έχουν μελετηθεί για την αποτελεσματικότητά τους. Είναι ισχυρά όπως αντίστοιχα αντιικά σκευάσματα.

Ήρεμη διάθεση και μείωση του εκνευρισμού.

Αρκετές ώρες βραδυνού ύπνου.

Αντιγριπικός εμβολιασμός, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γρίπη και να μην πυροδοτήσει μεγάλη διέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω μέτρα, ακόμη και αν προσβληθεί ο οργανισμός από ίωση είναι πιθανό να μην αρρωστήσει και να εμφανιστούν μόνο ήπια συμπτώματα.

Αποστολή μας είναι η παροχή επαγγελματικών και ειλικρινών υπηρεσιών υγείας

Η ειλικρίνεια, η ευγένεια και ο σεβασμός μπορούν να οικοδομήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και εξεταζόμενου. Με αυτό τον τρόπο το θεραπευτικό σχέδιο έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Φροντίζουμε για την καλύτερη υγεία και την ευεξία σας

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09:00 ΜΕ 21:00,

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2311 25 17 48

info@patholog.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 218, ΤΚ 55534, Θεσσαλονίκη