Με τον όρο νεφροπάθεια εννοούμε τη μείωση της λειτουργίας των νεφρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να καθαρίζεται λιγότερο από τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Χονδρικά μπορούμε να σκεφτούμε τους νεφρούς ως την υπηρεσία καθαριότητας μιας οικοδομής. Όσο πιο καλά δουλεύει, τόσο πιο καθαρή είναι η οικοδομή. Αν η λειτουργία της φθίνει σε σημαντικό βαθμό, τότε σκουπίδια συσσωρεύονται στους χώρους της οικοδομής. Αν η λειτουργία των νεφρών φθίνει σημαντικά, τότε τα σκουπίδια των κυτταρών συσσωρεύονται στο μεσοκυττάριο χώρο. Η επίδραση αυτού του φαινομένου είναι πολύ σημαντική. Τα κύτταρα δεν μπορούν να παραβλέψουν αυτό το φαινόμενο και αλλάζουν το μεταβολισμό τους. Αυξάνουν την παραγωγή οστεοπρωτεϊνών και προκαλούν αγγειακή ασβεστοποίηση όλων των αγγείων του σώματος.

Τα αγγεία από τη γέννησή μας είναι μαλακά, συμπιεστά και ελαστικά. Όταν ασβεστοποιηθούν από νεφροπάθεια, το τοίχωμά τους γίνεται σκληρό σαν τσόφλι αυγού. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο, διότι έτσι μπορούν να σπάσουν πολύ εύκολα και να προκληθούν αιμορραγίες. Επίσης η ασβεστοποίηση των αγγείων προχωρά και στο εσωτερικό τους με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρος του αυλού των αγγείων. Το αίμα περνάει από μέσα σε μειωμένες ποσότητες και δημιουργείται ανεπαρκής αιμάτωση των οργάνων, δηλαδή ισχαιμία. Η ισχαιμία οδηγεί στη μειωμένη λειτουργία και περαιτέρω φθορά των οργάνων.

Είναι βασικό να προσέχουμε τους νεφρούς μας. Οι νεφροί μας δίνουν νεότητα και μακροζωία. Ο έλεγχος των νεφρών με τις συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ βασικός για τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου. Έχουμε φάρμακα που ευνοούν τη λειτουργία των νεφρών και μπορούν να τη βελτιώσουν. Είναι σημαντικό να γίνει εξέταση στον παθολόγο και αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Αποστολή μας είναι η παροχή επαγγελματικών και ειλικρινών υπηρεσιών υγείας

Η ειλικρίνεια, η ευγένεια και ο σεβασμός μπορούν να οικοδομήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και εξεταζόμενου. Με αυτό τον τρόπο το θεραπευτικό σχέδιο έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Φροντίζουμε για την καλύτερη υγεία και την ευεξία σας

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09:00 ΜΕ 21:00,

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2311 25 17 48

info@patholog.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 218, ΤΚ 55534, Θεσσαλονίκη