Υπερλιπιδαιμία και Υπερχοληστερολαιμία.

Ο όρος υπερλιπιδαιμία περιγράφει την αύξηση της χοληστερίνης και των λιπιδίων στο αίμα, ενώ ο όρος υπερχοληστερολαιμία περιγράφει την αύξηση μόνο της χοληστερίνης. Σε κάθε συσκευασία τροφίμων γίνεται ανάλυση των συστατικών του. Τα ακόρεστα λιπαρά είναι ευνοϊκά για το σώμα ενώ τα κορεσμένα είναι επιβαρυντικά.

Το ελαιόλαδο και το βούτυρο της αγελάδας είναι λιπαρά με πολλά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε. Πιο ευνοϊκό για τον οργανισμό είναι το ελαιόλαδο. Η κατανάλωση ελαιολάδου προστατεύει από τις αθηροσκληρωτικές βλάβες στα αγγεία, διότι δεν επικάθεται στα αγγεία. Αντίθετα έχει αντιοξεδωτικά που ευνοούν την καλή λειτουργία των αγγείων.

Αντίθετα, το φοινικέλαιο και βαμβακέλαιο έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και είναι επιβαρυντικά σε μεγάλες ποσότητες. Πού βρίσκονται όμως αυτά τα έλαια; Οι περισσότεροι άνθρωποι για μαγείρεμα χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και σπορέλαιο. Φοινικέλαιο και βαμβακέλαιο βρίσκεται σε γλυκά, παγωτά, σοκολάτες και κρέμες, μπουγάτσες, μπισκότα και κορν φλέικς. Βρίσκεται δηλαδή σε πάρα πολλά τυποποιημένα τρόφιμα.

Αν τα λιπίδια του σώματος αυξηθούν πέρα από τις φυσιολογικές τιμές, επικάθονται στα αγγεία και τα επενδύουν εσωτερικά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν μόνιμα αυξημένες τιμές χοληστερίνης. Μετά από μερικά χρόνια τα αγγεία έχουν μία εσωτερική στρώση από λιπίδια. Αυτή η στρώση στενεύει τον αυλό των αγγείων. Αν συνεχιστεί η διαδικασία μετά από περισσότερα χρόνια δημιουργείται πρόβλημα στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους νεφρούς και γενικά όλα τα όργανα του σώματος. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι πιθανό να χρειαστεί αγγειοπλαστική με μπαλονάκι χειρουργικά.

Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Το ήπαρ ρυθμίζει όσο μπορεί τις τιμές της χοληστερίνης και των λιπιδίων. Σε ορισμένους ανθρώπους το ήπαρ καταφέρνει να κρατάει χαμηλά αυτές τις τιμές, ενώ σε άλλους το ήπαρ δεν μπορεί να τις ελέγξει και βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Η αύξηση των λιπιδίων είναι ανεκτή από τον άνθρωπο. Όταν όμως οι τιμές ανεβαίνουν πάνω από το τριπλάσιο του φυσιολογικού, τότε το αίμα γίνεται παχύρευστο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμβοές στα ώτα και κεφαλαλγία. Επίσης αν ανεβούν πάνω από το τετραπλάσιο, τότε μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα που είναι επικίνδυνη για τη ζωή και απαιτεί νοσηλεία.

Αποστολή μας είναι η παροχή επαγγελματικών και ειλικρινών υπηρεσιών υγείας

Η ειλικρίνεια, η ευγένεια και ο σεβασμός μπορούν να οικοδομήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και εξεταζόμενου. Με αυτό τον τρόπο το θεραπευτικό σχέδιο έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Φροντίζουμε για την καλύτερη υγεία και την ευεξία σας

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09:00 ΜΕ 21:00,

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2311 25 17 48

info@patholog.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 218, ΤΚ 55534, Θεσσαλονίκη