Η ενασχόληση με τον σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά από την εργασία στο αγροτικό ιατρείο Νέου Πετριτσίου του νομού Σερρών. Συνεχίστηκε στην ‘Α Προπαιδευτική Παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η οποία αποτελεί διαβητολογικό κέντρο. Συμμετείχα στη θεραπεία των ασθενών αφενός στα εξωτερικά ιατρεία και αφετέρου στους νοσηλευόμενους της κλινικής. Ταυτόχρονα παρακολούθησα τα ετήσια μαθήματα της Διαβητολογικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος. Ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου με την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής, η οποία σχετίζεται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και τα νεότερα φάρμακα του διαβήτη.

Η αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη στο ιατρείο γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον διαβητικό. Γίνεται προσπάθεια για ρύθμιση με τα λιγότερα δυνατά φάρμακα. Αν χρειαστεί η χορήγηση ινσουλίνης, τότε ακολουθεί εκπαίδευση στο σπίτι του διαβητικού από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

Ποια είδη σακχαρώδη διαβήτη υπάρχουν;

1.       Υπάρχει ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 που οφείλεται σε αυτοάνοση καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος. Τα βήτα κύτταρα είναι τα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του σώματος. Ο όρος αυτοάνοση σημαίνει ότι ο οργανισμός καταστρέφει από λάθος τα ίδια του τα κύτταρα, ενώ του είναι απαραίτητα.  Αυτός  ο τύπος σακχαρώδη διαβήτη μετά από μικρό χρονικό διάστημα είναι απόλυτα εξαρτημένος από την ενέσιμη χορήγηση ινσουλίνης σε τακτικό πρόγραμμα.

2.       Υπάρχει ο τύπος 2 που οφείλεται σε μείωση της δραστικότητας της ινσουλίνης στους ιστούς του σώματος. Άρα στον τύπου 2 η ινσουλίνη παράγεται κανονικά από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, αλλά το σώμα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα από το κανονικό για να δουλέψει. Κατά κανόνα οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα τους. Ο διαβήτης τύπου 2 έρχεται σταδιακά και σιγά σιγά. Είναι μια διαδικασία αναστρέψιμη, αν αλλάξει ο τρόπος ζωής. Περισσότερη άσκηση, καλύτερη διατροφή, ισορροπία στο σωματικό βάρος είναι οι πυλώνες για να αναστρέψουν τη διαδικασία του διαβήτη τύπου 2. Για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση όλα τα αντιδιαβητικά φάρμακα.

3.       Ο διαβήτης της κύησης. Πρόκειται για διαβήτη που προκαλείται όταν αυξηθούν οι ανάγκες σε ινσουλίνη στο σώμα της γυναίκας με την εγκυμοσύνη. Οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση βάρους θυμίζουν τον διαβήτη τύπου 2. Η διαφορά στη θεραπεία είναι ότι στην εγκυμοσύνη ενδείκνυνται μόνο ορισμένοι τύποι ινσουλίνης. Άρα ο διαβήτης της κύησης είναι αυστηρά ινσουλινοθεραπευόμενος. Επίσης προδιαθέτει για σακχαρώδη διαβήτη και μετά την κύηση. Άρα είναι σημαντικό και μετά την κύηση να γίνεται έλεγχος της γλυκοζιλιωμένης αιμοσφαιρίνης που δείχνει τη ρύθμιση του σακχάρου.

4.       Διαβήτης που προκαλείται μετά από απώλεια παγκεατικής μάζας. Η απώλεια μπορεί να προέλθει από παγκρεατίτιδα, από χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή από τη φθορά του παγκρέατος. Αυτή η περίπτωση ομοιάζει πολύ με τον διαβήτη τύπου 1, αλλά η καταστροφή των κυττάρων είναι μερική. Μπορούν να χορηγηθούν αντιδιαβητικά φάρμακα. Σε βάθος χρόνου όμως θα χρειαστεί προσθήκη εξωγενούς ενέσιμης ινσουλίνης.

5.       Κληρονομικός διαβήτης, που προκαλείται από μεταλλάξεις στους κυτταρικούς υποδοχείς GLUT της γλυκόζης. Αυτός ο διαβήτης είναι σπάνιος, κληρονομήσιμος και εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία. Η ινσουλίνη του οργανισμού δεν επαρκεί, διότι οι υποδοχείς της γλυκόζης είναι μεταλλαγμένοι και δεν κάνουν σωστά τη μεταφορά γλυκόζης. Επομένως χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να μεταφέρουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη. Θεραπευτικά μπορούν να χορηγηθούν όλα τα φάρμακα, αλλά σε βάθος χρόνου θα χρειαστεί εξωγενής ενέσιμη ινσουλινοθεραπεία, καθώς τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος εξαντλούνται από τις μεγάλες απαιτήσεις του σώματος σε ινσουλίνη και μειώνεται η παραγωγή τους.

·         Αν ένας ασθενής ξεκινήσει θεραπεία με ινσουλίνη, θα μπορέσει να τη διακόψει;

Ανάλογα με το είδος του σακχαρώδη διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου 2 είναι εφικτό μετά από καλή ρύθμιση του σακχάρου και τροποποίηση του τρόπου ζωής να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και να μην χρειάζεται η εξωγενής ενέσιμη ινσουλίνη. Αντίθετα, στο διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να διακοπεί η ινσουλινοθεραπεία.

·         Υπάρχει κάποιο φάρμακο που έχει ευνοϊκή επίδραση στη μάζα των βήτα κυττάρων του παγκρέατος;

Φαίνεται ότι το πεπτίδιο GLP-1 και τα ανάλογά του, έχουν θετική επίδραση στη διατήρηση της μάζας των ινσουλινοπαραγωγών κυττάρων. Γενικότερα η ρύθμιση του σακχάρου με φάρμακα ‘’ξεκουράζει’’ τα βήτα κύτταρα και με αυτό τον τρόπο μειώνεται η φθορά τους. Εξαίρεση αποτελούν οι σουλφονυλουρίες και οι γλινίδες, που πιέζουν το πάγκρεας να παράγει παραπάνω ινσουλίνη. Άρα αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται όταν η μάζα των παγκρεατικών κυττάρων είναι μειωμένη.

·         Πώς θα καταλάβω ότι έχω προδιάθεση ή πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη;

Αν η ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων είναι μεγάλη και ταυτόχρονα υπάρχει δίψα για νερό, είναι πιθανό η κατάσταση να οφείλεται σε διαβήτη. Εμμένουσες ουρολοιμώξεις είναι σημάδι διαβήτη. Η απώλεια βάρους παρά την επαρκή πρόσληψη τροφής, επίσης είναι σημάδι διαβήτη. Η αδυναμία και η καταβολή δυνάμεων μπορεί να προκύπτει από διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία είναι προδιαθεσικός παράγοντας. Επί αμφιβολιών, μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να μας απαντήσει οριστικά αν βρισκόμαστε σε προστάδιο διαβήτη ή αν νοσούμε από σακχαρώδη διαβήτη.

·         Τι θα κερδίσω από τη ρύθμιση του σακχάρου;

Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί την καταστροφή των αγγείων του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι γερνάει γρηγορότερα και εμφανίζονται αγγειοπάθειες, για παράδειγμα στεφανιαία νόσος. Αν όμως ρυθμίζεται αποτελεσματικά, τίποτε από τα ανωτέρω δεν συμβαίνει και έχουμε μακροζωία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

·         Ποιος είναι ο ρόλος του ιατρού σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης του σακχάρου;

Ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα, να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή αν χρειαστεί. Να παρακολουθεί σε τακτικά διαστήματα την πορεία του διαβήτη και να τροποποιεί την αγωγή αν χρειάζεται. Να διαγνώσει προβλήματα αγγειοπάθειας που προκύπτουν από τον διαβήτη και να τα διορθώσει. Να ελέγξει συνολικά το μεταβολισμό του σώματος και τις ορμόνες που διαταράσσουν την γλυκόζη, εξετάζοντας τον θυρεοειδή, την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την κορτιζόλη. 

Αποστολή μας είναι η παροχή επαγγελματικών και ειλικρινών υπηρεσιών υγείας

Η ειλικρίνεια, η ευγένεια και ο σεβασμός μπορούν να οικοδομήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και εξεταζόμενου. Με αυτό τον τρόπο το θεραπευτικό σχέδιο έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Φροντίζουμε για την καλύτερη υγεία και την ευεξία σας

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 09:00 ΜΕ 21:00,

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2311 25 17 48

info@patholog.gr

Γρηγορίου Λαμπράκη 218, ΤΚ 55534, Θεσσαλονίκη